zondag 14 december 2014

Hoe verbeter je zijn communicatie skills?

Wij vrouwen zitten anders in elkaar dan mannen. Dat is overduidelijk. Niet alleen denken mannen anders dan ons, ze communiceren ook anders dan ons. Wat regelmatig gebeurd is dat we de verschillen tussen elkaar niet zien en elkaar dus verkeerd begrijpen. Er zijn manieren om de mannen in je positief te beïnvloeden om beter te communiceren.

Praat met hem
Subtiele hints werken niet, vaak heeft hij het niet eens door. Wees dus altijd open en direct wanneer je in gesprek gaat met hem. Ga ook niet om dingen heel draaien, daar is hij allergisch voor. Vertel hem recht voor zijn raap dat je het vervelend vindt dat hij nooit rustig naar je kan luisteren en dat het vaak lastig voor je is om te begrijpen wat hij nu precies zegt. En vertel ook duidelijk dat je nu zo direct tegen hem bent, omdat je graag wilt dat de communicatie voor jullie beiden beter gaat worden. Draag voorbeelden aan van momenten waarin jullie goed en slecht communiceerden, zodat hij begrijpt welke gewoonten van hem vervelend zijn voor jou en hij er aan kan werken. Als je niet alles onthouden hebt, noteer de komende momenten voor jezelf in een notitieboekje om later hierover in gesprek te gaan. Geef ook voorbeelden buiten jullie eigen relatie, waarvan jij denkt dat een betere communicatie hem meer voordelen had kunnen opleveren.

Sta open
Sta ook open voor zijn kant van het verhaal. Hij zal waarschijnlijk ook wel wat aanmerkingen hebben op jouw manier van communiceren. Helaas zijn ook wij niet helemaal perfect als het aan komt op goed communiceren. Hoewel we het natuurlijk altijd nog beter kunnen dan de mannen. Maargoed, miscommunicatie ligt vaak aan beide personen. Luister naar wat hij heeft te zeggen op dit gebied en werk er samen aan.

Doe hetzelfde als wat hij doet
Als hij het type is wat bijvoorbeeld altijd erg kortaf reageert, geef hem een koekje van eigen deeg. Wanneer hij een belangrijk onderwerp aankaart, reageer dan ook kortaf. Doe dit net zolang dat hij geïrriteerd raakt en maak hem vervolgens duidelijk dat jij dit dus dagelijks zo moet ervaren.

Vertel hem wat je graag zou willen
Wanneer je hem eenmaal hebt verteld om sommige dingen niet meer te doen, kan hij mogelijk de draad een beetje kwijt zijn en niet precies weten wat je dan wél wilt. Help hem hierbij, in kleine stapjes. Bereid je voor op veel herhaling, tot hij het zelf door krijgt. Wees niet bang om hem te precies te vertellen hoe hij zou moeten reageren. Wanneer je hem blijft sturen in het begin, krijgt hij door dat je meent wat je zegt en het laat ook zien dat je om jullie geeft en wilt dat het goed gaat. Herinner hem er op een rustige en lieve wijze aan, wanneer hij in zijn oude patroon vervalt en niet duidelijk is in zijn communicatie. Geef ook complimenten wanneer je verbetering merkt en ziet dat hij het in ieder geval probeert. Laat zien dat je het waardeert. Zoek ook momenten waarbij hij buiten jullie relatie aan zijn communicatieve vaardigheden kan werken. Laat bijvoorbeeld notities achter om hem eraan te herinneren duidelijk te spreken tijdens een werkoverleg. Zorg er ook voor dat je ook jouw communicatieve vaardigheden verbetert. Vraag hem of er iets is waaraan hij zich irriteert wat betreft jouw communicatie. Als dat zo is, dan kunnen jullie er voordeel uit halen door er samen aan te werken en motiveert het ook wanneer jullie merken dat de ander luistert.

Speel geen spelletjes
Ga hem niet geen vage hints geven en laten raden naar wat hij volgens jou fout doet. Zoals ik al eerder zei, is de beste manier om door te dringen bij hem door direct te zijn. Vage hints kunnen het laten lijken dat je alleen boos met je vingertje staat te wijzen, terwijl je juist ook wilt helpen. Wanneer je toch speelt met hem en onduidelijk blijft kan het hem gaan irriteren en dat zal het progres tot verandering niet ten goede komen. Wees ook niet hypocriet. Wanneer hij ook kritiek heeft op jouw communicatieve vaardigheden, zal ook jij daaraan moeten werken. En als je de gewoonte hebt om spelletjes te spelen en vaag te blijven, moet je begrijpen dat dit al een vorm is van slechte communicatie en je dus al wat hebt om zelf aan te werken.

Wees geduldig
Er zal waarschijnlijk een tijd overheen gaan voordat hij begrijpt dat je het echt meent en dan zal er nog meer tijd overheen gaan voor hem om te veranderen. Blijf geduldig en dan op een dag zal je zien dat hij duidelijker en beter met je communiceert. Ga hem ook niet plagen. En als hij het een keer verpest, ga het niet uitvergroten en een scene schoppen. Verandering kost tijd. Wanneer hij weinig progres maakt, herinner hem eraan. Breng het op een vriendelijke toon ter sprake, ga niet boos worden en kom zeker niet met dreigementen aan zetten.

Verwacht geen perfectie
Niemand is perfect. Ook jij niet. En hij zal nooit 100 % perfect gaan communiceren, dus verwacht dat ook niet van hem. Het enige waar je op moet richten is verbetering. Hij blijft wie hij blijft en bepaalde gewoonten horen nou eenmaal bij hem. En last but not least, blijf gezamenlijk werken aan jullie communicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten